Som hverdagscyklist er det godt at have muligheden for at tage cyklen med toget, så vi er glade for at bo i en stationsby. Vi bruger f.eks. togtransport af cyklen, når vejret er for barskt i den ene cykelretning, når cyklen skal på værksted, eller når vi tager på udflugt. Vi har dog nogle udfordringer, når vi gerne vil have cyklen med toget.
Togene kører her det meste af tiden i timedrift, og de fleste tog er i øjeblikket DSB-lyntog. Det sætter vi stor pris på, når vi jævnligt rejser langvejs med tog – oftest uden cykler. Men det betyder også, at de fleste tog er af typen IC-3, der har vanskelige indstigningsforhold, som er særligt besværlige, hvis man medbringer en cykel.
I lyntogene skal vi altid reservere plads (købe pladsbillet) til vores cykler, hvis vi rejser i sommerperioden fra 1. maj til 31. august, og det uanset hvor langt vi skal med. Endvidere skal vi naturligvis købe cykelbillet.
At reservere cykelplads har været en hel historie for sig, for det kan ikke ske på almindelig vis via internettet. Man blev henvist til salgsteder, men sådan et har vi ikke længere i vores by. Hvis vi ville have cyklen med toget til nabobyen, hvor vores cykelværksted ligger (ca. 15 km), skulle vi altså først rejse turen uden cykel for at få fat i en pladsbillet ! Efter nogen søgen på internettet har jeg nu fundet frem til, at vi faktisk kan bestille cykelpladsbillet ved opringning på telefon, og så hente den i en automat. Nummeret er 70131415.
I regionaltog skal man ikke reservere cykelplads. Det kan man faktisk slet ikke, men man skal fortsat købe cykelbillet. I privatbanetogene i vores region kræves ingen pladsreservation, og vi kan gratis tage cyklerne med.
Det er en fornøjelse at rejse med S-togene i København og se hvordan folk let får cyklerne ind og ud af de specielle cykelvogne – og så oven i købet gratis. Her kan udfordringen være stationernes indretning.