Vi har lige nydt svensk bilfri skærgårdsidyl i en uge.

337A1368-b

Få timer fra Danmark er der et interessant anderledes landskab. Den svenske skærgård er mål for mange fritidssejlere, og det er absolut ikke uden grund. Det er fascinerende. Vores ferietur foregik dog med offentlig transport: færger, tog og bus. For en gang skyld medbragte vi ikke vores cykler.

Lidt nord for Gøteborg ligger den lille bilfri skærgårdsø Dyrön. Man kan komme dertil via den større skærgårdø Tjørn, og med offentlig transport tager det knap 3 timer.

Tæt på Dyrön ligger en anden bilfri ø, Åstol. De to øer betegnes som Tjørns perler.Man kommer over til øerne ved at sejle med en lille passagerfærge. Hvis man ankommer med bil skal denne efterlades på en parkeringsplads nær havnen på Tjørn.

337A1349-bPå Dyrön er der smalle asfaltveje/stier. Hastighedsgrænsen er generelt 20 km/time på hele øen. Det meste foregår til fods, og skal der transporteres ting og sager anvendes en trækvogn eller ofte en “lastmoped”, hvilket er en trehjulet knallert med et lad foran. “Lastmoped” bliver ind imellem også brugt til persontransport til og fra færgen. Hvordan færdselsreglerne er på det område ved jeg ikke, men trafikken foregik rimelig fornuftigt, og virkede på ingen måde truende.
Det er et pragtfuldt sted for familier med børn og i det hele taget for alle der ønsker en bilfri ferie. Vi boede i et lejet hus med en fantastisk udsigt ud over skærgården med alle dens små øer. Der er mange fine muligheder for vandreture på den klippefulde ø.

På naboøen Åstol er der tæt bebygget med utrolig mange huse. Den tætte bebyggelse har sin baggrund i et sildeeventyr for mange år siden.

337A1348-cPå det nederste billede ses en udsigt fra Dyrön over mod Åstol, og den lille færge skimtes på vandet.

På øen Tjørn er det muligt at købe tilrettelagte cykelture inklusive hotelovernatninger.

Se eventuelt Tjørn kommunes hjemmeside: www.tjorn.se

Ved planlægning af en tur med offentlig trafik kan man f.eks. se:  www.västtrafik.se

 

Facebook-kommentarer